Grote verontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militanten van Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (2024)

Dossier Israëlisch-Palestijns conflict

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (1)

De getroffen UNRWA-school in Gaza. Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Bij bombardementen in Gaza zijn een ziekenhuis en een school geraakt. Dat melden de Palestijnse autoriteiten in Gaza. In beide gebouwen schuilden duizenden Palestijnse burgers. Er wordt gevreesd voor honderden doden. Terwijl de veroordelende reacties zich opstapelen, zegt het Israëlische leger dat militanten van Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn. Lees hier wat er de afgelopen dag gebeurde in het conflict tussen Hamas en Israël.

Lina El Bakkali, Sandra Cardoen, Maarten Bockstaele, Sara Van Poucke

Wat heeft dit conflict doen oplaaien?Zaterdag 7 oktober voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in het zuiden van Israël, waarbij Hamasstrijders burgers vermoordden en ontvoerden. Als reactie verklaarde Israël Hamas de oorlog.

In het kort de situatie nu:

 • Hetgrondoffensief van Israëlin Gaza, waarvoor alles in gereedheid werd gebracht, is voorlopig nog niet begonnen. Het offensief "in de lucht, op de grond en op zee" zou weken en zelfs maanden duren.
 • De bevolking in het noorden van de Gazastrook wordt al sinds vrijdag opgeroepen omnaar het zuidente gaan. Toch zouden volgens het Israëlische leger nog 100.000 Palestijnen achterblijven. De grens met Egypte blijft intussen dicht. Volgens de VN zijn één miljoen Palestijnen op de vlucht.
 • Honderden vrachtwagens met hulpgoederen zijn onderweg naar de grens met Rafah. Gaza is volledig afgesneden van voedsel en elektriciteit, en voorlopig blijft de grens met Egypte potdicht.

Achtergrond:

Israël en de Palestijnse gebieden in kaart:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

BEKIJK- Hevig protest uit de Arabische wereld na de raketaanval in Gaza, ook in Jordanië:

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (2)

Videospeler inladen...

Jordanië wil niet meer spreken met Amerikaans president, Biden annuleert top in Jordanië

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken wil niet langer spreken met de Amerikaanse president Joe Biden. Eerder liet ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas weten dat hij geen afspraak meer wilde met Biden.

Biden reist morgen naar Israël en zou normaal ook een stop maken in Amman, in Jordanië. Dat zal niet langer doorgaan, zo meldt persagentschap Reuters. Dat omdat Jordaans ministerAyman Safadi een ontmoeting met de president in Amman heeft geannuleerd. De top wordt zo uitgesteld, want volgens de minister van Buitenlandse Zaken "heeft het geen nut over iets te spreken. Het enige wat telt, is de oorlog stoppen".

Rudi Vranckx over gebombardeerd ziekenhuis in Gaza: “Wie is verantwoordelijk? Het wordt nog een heel welles-nietesspelletje”

Oorlogsjournalist Rudi Vranckx noemt het bombardement op een ziekenhuis in Gaza “een tragedie die enorme gevolgen zal hebben”. Er heersen nog veel vragen over wie verantwoordelijk is voor de aanval en Vranckx voorspelt dat het een hele klus wordt om te achterhalen wie aansprakelijk is.

“Het zou wel eens een gamechanger kunnen zijn”, voorspelt hij verder. “Er komen veel woedende betogers op straat om de Palestijnse president Abbas uit te jouwen. De straten koken over. Dit kan wel eens een heikel keerpunt zijn.”

BEKIJK - Rudi Vranckx over aanval op ziekenhuis: "Misschien wordt dit een heikel keerpunt in wat zich hier afspeelt":

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (3)

Videospeler inladen...

BEKIJK - Brand, vluchtende mensen, chaos en slachtoffers na de aanval op een ziekenhuis (opgelet: heftige beelden):

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (4)

Videospeler inladen...

Israëlisch leger: "Luchtaanval op ziekenhuis in Gaza werd door Islamitische Jihad uitgevoerd"

Het Israëlische leger heeft de luchtaanval op het ziekenhuis in Gaza toegeschreven aan de Palestijnse extremistische groepering Islamitische Jihad, waarbij volgens de lokale autoriteiten honderden doden zijn gevallen.

"Volgens informatie van inlichtingendiensten, gebaseerd op meerdere bronnen, is Islamitische Jihad verantwoordelijk. Het was een mislukte raketlancering die het ziekenhuis heeft getroffen", zegt het Israëlische leger in een verklaring.

Uit een analyse van het Israëlische leger bleek dat "terroristen in Gaza eerder een lading raketten hadden afgevuurd" die op het moment van de inslag in de directe omgeving van het getroffen ziekenhuis passeerden. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Europees Raadsvoorzitter Charles Michel: "Luchtaanval op ziekenhuis en school is niet in overeenstemming met internationaal recht"

De veroordelende reacties stapelen zich op na de Israëlische luchtaanval op een ziekenhuis en een school in Gaza. "We hebben tijdens de virtuele Europese top het nieuws gekregen", zegt Europees Raadsvoorzitter Charles Michel. "Als dat waar is - en dat lijkt zo - is dat niet in overeenstemming met het internationaal recht."Voorzitter Ursula von der Leyen wenste nog niet te reageren op het nieuws.

De Wereldgezondheidsorganisatie "veroordeelt de aanslag ten zeerste". "We roepen op tot onmiddellijke bescherming van burgers en ziekenhuizen." Artsen Zonder Grenzen geeft aan geschokt te zijn. "Dit is een bloedbad. Het is absoluut onaanvaardbaar."

Verschillende landen veroordelen de aanval. "Dit is een gruweldaad", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jordanië zegt in een verklaring de "ernstige misdaad van de bezetter" te veroordelen. Qatar spreekt van een gevaarlijke escalatie.

Onze minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) roept op tot respect voor het internationaal recht. Op X, het vroegere Twitter, laat ze weten geschokt te zijn door de berichten over de vernietiging van een ziekenhuis en school in Gaza. "Burgers mogen geen doelwit zijn, noch als gijzelaar of schild worden gebruikt."

Palestijnse president Abbas zegt ontmoeting met Biden af

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt zijn afspraak met de Amerikaanse president Joe Biden af. Biden reist morgen naar Israël en Jordanië.

In Jordanië stond onder meer een ontmoeting met Abbas gepland, maar Abbas zegt die af na de luchtaanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad.

Abbas keert terug naar Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar zijn regering gevestigd is.

Israël heeft nog niet gereageerd op aanval

Israël heeft nog altijd niet gereageerd op de aanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei eerder dat er moest worden gewacht op meer informatie. "Er zijn veel mislukte raketaanvallen en veel nepberichten van Hamas", was zijn uitleg in The Times of Israel.

Verschillende landen veroordelen aanval: "Verstoken van meest essentiële menselijke waarden"

Egypte heeft de aanval op een ziekenhuis in Gaza-Stad scherp veroordeeld. Ook andere landen doen dat. De Turkse president Erdogan noemt de aanval "het laatste voorbeeld van Israëlische aanvallen die verstoken zijn van de meest essentiële menselijke waarden."

Egypte roept Israël ook op om "op te houden met Rafah te viseren" om hulpgoederen binnen te laten in Gaza. Bij de grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de stad Rafah in het zuiden van Gaza staan hulpgoederen klaar, maar de grens is nog altijd dicht.

Ook onder meer Qatar en Jordanië hebben de aanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad al scherp veroordeeld.

"Dit is een genocide, stilte is niet langer aanvaardbaar"

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft drie dagen van rouw afgekondigd na de aanval op een ziekenhuis in Gaza.

"Dit is een genocide", zegt een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. "We vragen de internationale gemeenschap om onmiddellijk tussen te komen en deze slachtpartij te stoppen. Stilte is niet langer aanvaardbaar.

Verschillende politieke groeperingen hebben inwoners van de Westelijke Jordaanoever opgeroepen om morgen te staken en op straat te komen.

BEKIJK - De eerste beelden van de aanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad (schokkende beelden)

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (5)

Videospeler inladen...

Rudi Vranckx over gebombardeerd ziekenhuis: "Tragedie in ontwikkeling"

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (6)

Videospeler inladen...

Vrees voor honderden doden bij luchtaanvallen op ziekenhuis en school in Gaza

Bij bombardementen zijn een ziekenhuis en een school in Gaza geraakt. Dat melden de Palestijnse autoriteiten in Gaza. In beide gebouwen schuilden honderden Palestijnse burgers. Er wordt gevreesd voor honderden doden.

Over de aanval op het ziekenhuis in Gaza-Stad is nog veel onduidelijkheid. De Palestijnse gezondheidsautoriteiten in Gaza zeggen dat er minstens 200, mogelijk zelfs 500 dodelijke slachtoffers zijn. Het zou gaan om de dodelijkste Israëlische luchtaanval in jaren.

In de school, zuidelijker in Gaza,zijn zeker zes mensen gedood, maar het aantal slachtoffers kan zwaar oplopen, zegt de VN-organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen UNRWA, die de school beheert.

"Dit is schandalig en laat opnieuw de overduidelijke minachting voor burgerlevens zien", zegt UNRWA op X, vroeger Twitter. "Er vielen ook tientallen gewonden, onder wie ook UNRWA-personeel, en de gebouwen raakten zwaar beschadigd."

"Geen plek is meer veilig in Gaza, zelfs VN-gebouwen niet", aldus de VN-organisatie. De Verenigde Naties verwachten dat het dodental nog oploopt. "Zeker 4.000 mensen zoeken hun toevlucht in gebouwen van de VN. Ze hadden en hebben nergens anders om heen te vluchten."

Eerder kwamen bij Israëlische bombardementen al negen VN-medewerkers en dertig studenten om die bij de VN in de Gazastrook werkten. Onder de Palestijnse bevolking in de Gazastrook zijn volgens Palestijnse autoriteiten zeker 3.000 burgerdoden gevallen.

Israël voert sinds Hamas op 7 oktober een offensief begon, aanhoudende bombardementen uit op de Gazastrook. De VN en andere hulpverleningsorganisaties maken zich ernstig zorgen over de humanitaire crisis die zich ontwikkelt in de Gazastrook. Israël heeft het Palestijnse gebied volledig afgesloten.

440 Palestijnen op Westelijke Jordaanoever gearresteerd sinds 7 oktober

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober zijn in totaal 440 Palestijnen gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt The Times of Israël. Van die 440 mensen zouden zo'n 200 gelinkt zijn aan Hamas.

De laatste dagen is het ook op de Westelijke Jordaanoever onrustig. Bij confrontaties tussen Palestijnen en Israëli's zijn daarbij al tientallen mensen om het leven gekomen. De situatie valt echter niet te vergelijken met de Gazastrook, waar dagelijks bombardementen plaatsvinden.

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (7)

Palestijnse protesten op de Westelijke Jordaanoever. Yomiuri

Britse premier Sunak zal Israël bezoeken

Deze week zal de Britse premier Rishi Sunak naar Israël afreizen. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters. Sunak is niet de eerste toppoliticus die naar Israël trekt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly bracht al een bezoek aan het land. Ook zijn Duitse ambtsgenoot Olaf Scholz en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken waren hem voor. Morgen zal de Amerikaanse president Joe Biden in Israël toekomen.

Groteverontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militantenvan Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (8)

Brits premier Rishi Sunak (rechts) met de Jordaanse koning Abdoellah II, enkele dagen geleden in Londen.

Twee Israëlische raketaanvallen op vluchtelingenkampen in Gaza

In de Gazastrook hebben Israëlische raketten twee Palestijnse vluchtelingenkampen geraakt. In het kampAl-Bureij zou een raket een woning in het centrum van Gaza geraakt hebben. Daarbij vielen volgens nieuwszender CNN 12 doden en tientallen gewonden. In het kampAl-Maghazi heeft een Israëlische raket dan weer school van hetUnited Nations Relief and Works Agency (UNRWA) geraakt. Daarbij kwamen minstens 6 mensen om het leven.

Palestijnen zijn de laatste dagen massaal naar ziekenhuizen en scholen van UNRWA gevlucht om als veilige toevluchtsoorden te gebruiken. De school die Israël raakte, huisvest momenteel meer dan 4.000 Palestijnen.

Meest gelezen

 1. Liveblog Liveblog verkiezingen - De Wever, Van Grieken en Bouchez vanmiddag al verwacht op het paleis Update 44 min
 2. KIES24 Bart De Wever en Tom Van Grieken grote stemmenkanonnen, Sophie Wilmès haalt recordaantal voorkeurstemmen op Europese ... Update 07:00
 3. KIES24 "Het is écht nu of nooit": wat zeggen de Vlaamse kranten de dag na de verkiezingen? 07:48
 4. Analyse De moeilijke weg naar de sterren is nog maar net begonnen 08:55
 5. Vlaamse verkiezingen N-VA blijft grootste partij in Vlaams Parlement, ontdek de mogelijke coalities Update zo 09 jun 23:49
 6. Liveblog Liveblog verkiezingen – Vlaams Belang en N-VA halen elk 3zetels bij Europese verkiezingen Update 00:25
 7. KIES24 N-VA groter dan Vlaams Belang, verlies voor Open VLD en totale ommekeer in Wallonië: 6 vaststellingen na verkiezingsa... Update 10:11
 8. Binnenland Felle wind en zware regen op komst: nummer 1722 geactiveerd 09:51
 9. KIES24 Federaal meerdere opties: van centrumrechts tot Vivaldi II, ontdek de mogelijke coalities zo 09 jun 23:31
 10. KIES24 Kieskring Oost-Vlaanderen: Open VLD met premier De Croo verliest fors, Rousseau meeste voorkeursstemmen 09:15
Grote
verontwaardiging na aanval op ziekenhuis in Gaza, Israël zegt dat militanten
van Islamitische Jihad verantwoordelijk zijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6142

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.